top of page

HISTORIA

Ett hus byggt 1927 och en trädgård som en gång tillhörde skeppsredare Horndahl's park.

Banner_Historia_Bb.png

EN ILLUSTRERAD HISTORIA

Skeppsredare Horndahl's park

1916 byggde skeppsredaren Horndahl om Widding's villa till sin nuvarande skepnad. Då var de praktfulla järngrindarna på Järnvagsgatan ingång till parken som tillhörde hans hus. Järngrindarna sägs vara ännu äldre och ska ha placerats på sin nuvarande plats redan runt 1900. Park och hus tillhörde inte Horndahl länge, då det endast några år senare blev konkurs.

Blycker_Horndahl_Bb.png
Blycker_Brollopspresent v3.png

En bröllops present

Huset pa Järnvagsgatan 1, byggdes 1927, av en då tidens lemonad-bryggare, för att bli bröllopspresent till hans dotter, Fru Bertoft. Vad som en gång hade varit skeppsredare Horndahl’s park blev en del av trädgården. Det skulle dröja 52 år innan huset fick en ny ägare.
 

Elgström’s byggnadsfirma

Elgström’s byggnadsfirma stod för både arkitektur och bygge. De byggde också Himmelsfärdskyrkan och entrehallen i huset har samma golv som kyrkan. Det sparades inte på påkostade detaljer, det installerades bland annat ett vackert trätak i sällskapsrummet, takmålningar och öppna spisar av marmor.

Blycker_Elgstroms_Bb.png
Blycker_Tandlakaren_Bb.png

Tandläkaren Bertoft

Tandläkaren Bertoft var en välkänd tandläkare i trakten och på andra våningen hade han sin praktik. Två behandlingsrum, väntrum med schackgolv, laboratorium och mörkrum. Han och Fru Bertoft hade separata sovrum på första våningen, inte långt från aga-spisen i köket. Det var en anspråksfull tid och tjänstefolk bodde på tredje våningen. Runt om i huset fanns behändiga vägg ringklockor så att de snabbt kunde tillkallas.

Lokalt kändis tillhåll

Det var ett hus värdigt för dåtidens societet och det sägs att flera lokala kändisar gästade huset under Bertoft’s tid. Opera sångaren Birgit Nilsson ska ha sjungit vid flygeln i sällskapsrummet och skådespelaren Edward Persson sägs ha tillbringat tid i huset som middagsgäst.

Blycker_Kandis_Bb3.png
Blycker_Forfall_Bb.png

Ett hus i förfall

Paret Bertoft bodde kvar i huset in i det sista, men till slut blev Fru Bertoft ensam. Tandläkarpraktiken var sedan länge stängd och lite gjordes under dessa år för att uppehålla huset. När det väl blev till salu, var det ett renoveringsobjekt av betydlig skala. Höganäs kommun sägs ha varit intresserade att köpa huset och göra det till kontor.

Paret Persson

Det blev paret Persson som köpte huset 1979. Uppväxt inte långt där ifrån, hade Persson beundrat huset sen barndomen. Hans inflyttade fru sen 11 år, träffade han på Folkpartiet Ungdoms Förbund. Vid inköpet var huset inte beboligt och paret Persson gjorde en femårsplan för renoveringen. Först fick de bo i det ståtliga sällskapsrummet, men efterhand öppnades rum efter rum upp. 

Blycker_Paret Persson_Bb.png
Blycker_Manga Hander_Bb.png

Många händer

Många släktingar hjälpte till vid denna total renovering, bland annat Karl Persson som gjort både kyrktak, port och tupp. Karl, som tillsammans med sin son drev den lokala plåtfirma Persson & Glimstedt, tog sig också an en del av husets plåtarbeten, som ursprungligen gjorts av hans far 1927. Tillsammans bestämde paret Persson inredning och det blev en härlig sen sjuttiotals design med heltäckningsmattor och damask tapeter, som senare år byttes ut till en ljusare stil. 

Här har du flox!

De nya ägarna hade fullt upp med husets total renovering och trädgården blev till en början glömd. Det var inget som Herr Blycker kunde acceptera utan han dök upp oanmäld och planterade flox. “Man måste ha blommor i en trädgård!”. En vänlig släkting som han var, kom han ofta och skötte om trädgården under många år. Floxen står kvar än idag.

Blycker_Phlox_Bb.png
Blycker_Lika Alskat_Bb.png

Lika älskat...

44 år senare är huset lika älskat av paret Persson, många lyckliga år har de fått tillbringa i detta vackra hus och trädgård. Husets ursprung har bevarats både inne och ute. I trädgården består de ursprungliga breda rabatterna och grusgång, med husets ursprungs färg, och inne har husets olika unika detaljer bevarats. Med så få ägare är det ett hus som förtrollar.

bottom of page